Câștigătorii finalei 2020

Cea de-a șasea finală a competiției Energy Challenge și-a desemnat câștigătorii. De data aceasta, având în vedere contextul actual privind COVID-19, într-un ambient total diferit față de cel cu care ne-am obișnuit, mai exact, în mediul online.

Anul 2020 a venit cu multe provocări inclusiv pentru participanții la competiția dedicată tinerilor cu idei inovatoare Energy Challenge. Când spunem idei inovatoare, o zicem pe bune, pentru că și în acest an studenții din România au reușit să ne surprindă cu viziunea pe care o au în domenii precum energie verde și digital&smart.

Fiecare echipă din cele 5 finaliste a încercat să convingă juriul că ideea în jurul căruia a construit proiectul e cea mai bună și că merită să câștige premiul cel mare de 3000 de euro. În acest an, locul 1 a fost ocupat de echipa Team Atlas, de la Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava.

Locul 1 – Team Atlas

Proiectul lui Andrei și Ștefan, premiat cu 3000 euro, se numește „Project Calypso” și reprezintă o capsulă cu senzori și panou fotovoltaic pentru examinarea apelor curgătoare și stătătoare la un cost redus. Aplicația este pe bază de licență anuală și integrare cu stații existente.

Locul 2 – SteepSoft

Echipa SteepSoft, premiată cu trotinete electrice, a prezentat o soluție de Smart Parking bazată pe imagini preluate de camere video instalate în parcări, integrată într-o aplicație mobilă și cu rezervare/achiziționare loc de parcare.

Locul 3 – Abracadata

Echipa Abracadata, premiată cu vouchere eMAG în valoare de 1000 de lei, a prezentat un sistem de sortare a deșeurilor pe patru fracții, cu inteligență artificială ce recunoaște tipul de deșeu cu ajutorul imaginilor captate de camera video integrată.

Nu au fost mai prejos nici ideile ultimelor două echipe din clasament, mai exact a concurenților din echipele:

Smart & Nimble

Ideea de business a fost special gândită pentru compania noastră și presupune integrarea produselor SmartHome pentru casă. Mai exact un sistem de fidelizare a clienților prin bonusuri la semnarea contractelor de furnizare (becuri smart, prize inteligente și alte sisteme SmartHome).

SunFollowers

Proiectul echipei avea la bază un panou fotovoltaic, integrat cu motorașe și aplicație smart, care se repoziționează în funcție de poziția soarelui. Panoul este destinat serelor și locațiilor greu accesibile.

Mulțumim tuturor pentru participarea la una din cele mai provocatoare competiții în rândul studenților.

Ne bucurăm nespus că, în ciuda situației actuale de pe teritoriul României, toată lumea s-a mobilizat și a fost mai mult decât receptivă la desfășurarea concursului în spațiul virtual.

Abia așteptăm să descoperim și alte idei în anul ce urmează.

Până atunci, #staysafe și #behappy.