Iată-te ajuns în an terminal, când nu știi cu exactitate ce te așteaptă, te gândești că de acum s-a terminat toată distracția. Poate mai ai restanțe din anii trecuți, sau ești cu gândul la cel mai important proiect individual de realizat: LICENȚA!
Te gândești că în curând vei scăpa, te vei angaja și eventual vei urma un program de master, dar până atunci licența trebuie finalizată. Reușești să îți alegi un profesor îndrumător dintre profesorii cu care te-ai înțeles sau dacă nu, îți este alocat din oficiu un profesor împreună cu care stabilești tema de licență.

Din acest punct există trei tipuri de student în anul IV

  1. Studentul hotărât, harnic și metodic: el știe tot timpul ce are de făcut, are un plan pe care îl respectă pas cu pas și înainte cu doua sau chiar trei luni de termenul pentru predare el are deja lucrarea finalizată și listată…așteaptă doar ziua cea mare: SUSȚINEREA!
  2. Studentul harnic și delasător: pare a fi o contradicție dar, probabil cei mai mulți dintre noi așa am fost și suntem. Știe ce are de făcut, va face, dar nu oricum și nu oricând ci în ultimele luni. Până atunci se va plânge tuturor ca este în an terminal și are un proiect greu. În ultimele două luni va începe elaborarea lucrării, și cu siguranță cel mai productiv va fi in ultimele seri, înainte de termenul predării.
  3.  Studentul nepăsător și relaxat: lui nu îi pasă, nu se stresează, nu se grabește. Și ce dacă licența trebuie scrisă? Sunt mai multe termene de predare: la vară, la toamnă, la primavară… la anul… peste 10 ani… la anul și la mulți ani…:)

Deși ar fi indicat să fim cu toții în prima categorie, majoritatea, ne vom regăsi în cea de-a doua categorie pentru că ne plac adrenalina și termenele strânse. Am identificat câteva dintre motivele pentru care, dacă tot nu se poate să fii în prima categorie, măcar să combinăm primele două categorii:
Începem din timp să ne documentăm astfel încât putem studia o bibliografie mai vastă și mai complexă.
Chiar dacă încă nu lucrăm efectiv, luăm notițe și  informații alături de sursa bibliografică.
Ne axăm pe partea practică, daca există, iar după finalizarea ei rămâne doar partea scrisă; dacă  partea practică nu este finalizată din diverse motive și se apropie termenul de predare, ne apucam și de partea teoretică pentru a putea termina ambele părți până la predare
Chiar dacă planul nu va putea fi respectat, realizam un plan aproximativ și încercăm cât mai mult să îl urmăm;
Nu mai rămâne decât să vă uram Bafta și rezultate cât mai spectaculoase!