În articolul precedent vă vorbeam despre tipologiile de studenţi din an terminal, cel puţin cele identificate de noi. În acest articol vom vorbi pe scurt despre motivele pentru care lucrarea de licenţă nu este cel mai important proiect al anului 4.
Anul 4 este un an destul de greu, nimic nou sau surprinzător aici. Totuși poate fi şi anul cel mai productiv dacă suntem atenţi şi la ce se întamplă în jurul nostru, în afara orelor de curs.
Ne dorim sa ne angajăm la terminarea facultăţii şi dacă decidem să urmăm un master nu poate fi decat mai benefic să fim angajaţi. Dar ne lovim de veşnica problemă: lipsa de experienţă. Aici există câteva soluţii simple:
  • Programele de internship care de obicei nu necesită experienţă şi chiar dacă sunt mai slab plătite oferă ocazia de a interacţiona cu angajatorul şi a acumula experienţa
  • Locurile de muncă entry –level (junior)
  • Programele și cursurile de formare
Ca toata lumea te gandeşti că eşti special şi că vei fi contactat de una dintre companiile mari pentru a ţi se oferi un loc de muncă bine plătit unde vei fi învăţat tot ce ai nevoie. Dacă încă mai crezi asta va trebui sa te trezesti: Trezirea!
Te-ai trezit? Perfect! Acum vei aplica la unul dintre programele amintite anterior sau chiar la un loc de muncă. Poate că nu la unul , ci la zece sau chiar o sută. Unii te vor chema la interviu, alții nu, dar tu te vei întreba unde ai greșit și ce îți lipsește din C.V. Unii vor opta chiar pentru  C.V. realizat pe un fundal roz, alții vor adăuga un titlu atractiv la emailul de aplicare, alții vor apela la rude și prieteni pentru o recomandare sau alții vor alege să obțină o adresă de contact la târgurile de cariere pentru a sări peste primul filtru: adresa de email generică. Unele metode chiar functioneaza, dar nu pot funcționa pentru toți așa că rămâne întrebarea: Ce pot face?
Soluţia cea mai simplă este să folosesc toate atuurile mele! Care sunt acelea? Ei bine lista ar trebui să fie destul de consistentă dacă facem niște calcule:
  • Cunoştinţele acumulate în anii de studiu
  • Experienţa extra curiculară precum trainingurile, educaţia non-formală, voluntariatul
  • Participarea la interviurile simulate
  • Rezultatele la concursurile studenteşti din domeniul de studiu sau domenii conexe
Participarea la simulările de interviu te poate propulsa spre un loc de muncă, dacă reuşeşti să te faci remarcat.
Dar cum ar fi dacă oamenii de recrutare ţi-ar propune un loc de muncă? Cum aşa? Ei bine, vorbeam despre proiectele în care te-ai implicat şi ai avut rezultate bune sau foarte bune. Nu trebuie să fii pe primul loc, trebuie ca prezenţa ta să fie notabilă, să faci o mică diferenţă, să atragi atenţia în sensul pozitiv. Cele mai multe companii au diverse programe fie pentru a încuraja antreprenoriatul, fie pentru a promova diverse cauze sau proiecte în urma parteneriatelor cu unele universităţi.
Ce ai tu de făcut?
1.Urmăreşti şi identifici 1 sau 2 concursuri care ţi se potrivesc!
2.Te inscrii! Dacă poţi folosi proiectul de licenţă sau o parte din acesta eşti şi mai câştigat
3.Îţi dai interesul şi dovedeşti ce ştii
4.Dacă nu eşti contactat pentru a ţi se oferi un loc de muncă direct, aplici tu pentru una dintre poziţiile disponibile. În C.V. adaugi concursul companiei respective.
Chiar dacă reţeta nu este universal valabilă, această reţetă în 4 paşi s-a demonstrat că este foarte utilă.
De ce ai opta pentru aceşti 4 paşi? Pentru că fiecare companie implică în aceste proiecte şi concursuri oameni de HR, manageri şi persoane importante din domeniu. Dacă nu vei fi remarcat vei obţine  feedback şi probabil chiar sfaturi din industrie sau pentru dezvoltarea personală care pot fi foarte utile la următorul interviu.

Implică-te!

Demonstrează că eşti pregătit!

Succes!